Pokud se chystáte vyhodit syrovátku, zadržte! Tento vedlejší produkt při výrobě másla, sýrů, jogurtu či jiných mléčných výrobků je nabitý přírodními bílkovinami, vitamíny, minerály a enzymy a je přirozeně nízkotučný.Připravili jsme pro vás několik tipů, jak tuto nažloutlou zakalenou tekutinu využít. Inspirujte se!
Při výrobě vznikají dva druhy syrovátky – sladká (vedlejší produkt másla, jogurtu, kefíru, měkkých sýrů) a kyselá (z fety, ricotty a dalších).
Kyselá syrovátka
Kyselou syrovátku využijte na péči o vlasy a pokožku. Má vynikající regenerační vlastnosti na pokožku i vlasy. Můžete ji přidat do koupele. Kyselou syrovátkou můžete v rozumné míře krmit i zvířata.
Sladká syrovátka
Sladkou syrovátku pijte ráno jako džus, jako přísadu do smoothies nebo milkshaků, můžete v ní uvařit také rýži nebo těstoviny. Syrovátkou klidně zalijte i kytky. Použijte ji jako přísadu do pečení místo vody či mléka.
Pokud zrovna nemáte chuť a příležitost syrovátku použít, klidně ji zamrazte.