Grilování Češi milují. Je to nejen příležitost potkat se s rodinou či přáteli, ale také možnost, jak si jídlo připravovat zdravěji. A přesně pro zdravé grilování s naprostým minimem tuku jsou určeny grilovací lávové kameny. Připravíte na nich nejen maso a ryby, ale i zeleninu, a dokonce i grilované ovoce.
Láva – materiál formovaný ohněm
Grilovací lávové kameny se vyrábějí ze skutečné lávy, tedy vyvřelé sopečné horniny. Jde o materiál, který je v nitru země formován ohněm. Konkrétně výrobky Kamenictví Dvořák jsou vyrobeny z lávy, která je dovezena z lomů v Itálii, které leží nedaleko sicilské sopky Etna.
Láva jako speciální materiál dává grilování také specifické parametry. Potraviny grilované na lávových kamenech jsou i po úpravě šťavnatější a voní po ohni. Grilování je mnohem zdravější než třeba smažení.
Lávové grilovací kameny mají skvělou tepelnou vodivost, takže v klidu můžete grilovat více různých chodů najednou, aniž by hrozilo, že se některý z nich spálí a jiný nebude dostatečně propečený. Když se lávový kámen nahřeje, udrží dlouho konstantní teplotu, takže na něm budete bez problémů péct či grilovat i delší dobu.
Druhy lávových kamenů
Lávové grilovací kameny se vyrábějí hranaté, tedy ve tvarech obdélníku a čtverce, nebo kruhové. Ve všech tvarech mohou být buď zcela hladké, nebo s obvodovou drážkou. Ta zajišťuje, že tuk a výpek netečou během grilování do ohně Standardně jsou dodávány v několika rozměrech, ale na vyžádání lze vyrobit lávový kámen v podstatě v libovolném rozměru. To se týká i tloušťky, která je standardně 3 nebo 4 cm.
Lávové grilovací kameny z Kamenictví Dvořák jsou nařezány z velkých kamenných desek. Jejich plochy jsou leštěné a hrany obroušené. K dispozici jsou i tvarově odpovídající rámečky. Ať už si vyberete kterýkoli grilovací lávový kámen, vaše grilování tím dostane zcela novou dimenzi zdraví a dokonalé chuti.