Kopřiva dvoudomá - léčebné účinky

Kopřiva dvoudomá - léčebné účinky

Většina lidí si kopřivy spojí s nepříjemnými vyrážkami, které se objeví v místě kontaktu s jejími listy obsahujícími žahavé chloupky plné kyseliny mravenčí. Jiní ji zase vnímají jako otravný plevel, který dokáže vyrůst i v těch nejnepříznivějších podmínkách. Kopřiva dvoudomá je nejčastějším druhem kopřiv u nás a je rovněž nedoceněnou bylinou, která má více léčivých účinků, než by většina lidí řekla.

Naši předkové o jejích účincích velmi dobře věděli, dnes se na ní bohužel velmi často zapomíná, i když se jedná o jeden z nejdostupnějších zdrojů účinných léčiv, který roste na každé mezi.

Kopřiva a její léčebné účinky pro lidský organismus

Kopřiva dokáže tělo doslova srovnat do ideální harmonie. Když se pominou její blahodárné detoxikační účinky, tak dokáže srovnat hladinu v inzulinu v krvi, díky tomu je často vyhledávaná diabetiky. Používá se při problémech s trávením a vylučováním, rovněž i při chudokrevnosti. Z důležitých látek obsahuje glukoniny, acetylcholin, histamin a serotonin. Dále spektrum důležitých sacharidů a aminokyselin. Z vitamínů je třeba zmínit B2, B6 a vitamín C.

Nenajde se téměř žádný zdravotní problém, se kterým by kopřiva nedokázala alespoň v malé míře pomoci. Pokud někdo trpí špatným prokrvením končetin, častými průjmy, nevolností, kašlem a dalšími problémy, kopřiva se mu může stát lékem. Působí také proti vypadávání vlasů, proto se z ní často vyrábí šampóny. Známé jsou i její protizánětlivé účinky, ranhojiči ji dříve používali k rychlejšímu hojení ran i jako dezinfekci.

Jak se kopřiva konzumuje

Kopřivu lze konzumovat na mnoho způsobů, nejjednodušší možností je rozsekat její listy a přidat je do jakýchkoliv pokrmů, od omáček až po bramboráky, karbanátky nebo i pomazánky. Samotná se nekonzumuje kvůli požahání, takže je například nevhodná na saláty. Pokud je cílem vyzkoušet její plný léčivý účinek, tak je vhodné udělat kopřivový vývar nebo čaj. Vývary i čaje jsou vhodné pro detoxikaci a ideální možností je jejich popíjení na lačno.

Snadné pěstování, snadný sběr

Jen málokdo pěstuje na zahrádce kopřivy, tato rostlina má ráda vlhké tmavé prostředí, ale lze se sní setkat prakticky kdekoliv, od příkopů až po polní cesty, sutě nebo podél polí. Kopřiva roste téměř celý rok a její sběr je tedy možné uskutečnit prakticky kdykoliv. Sbírají se listy i celé rostliny. Při samotném sběru je potřeba mít rukavice, aby nedošlo ke kontaktu s žahavými částmi rostliny.
Následné využití je všestranné, kopřivu lze použít v čerstvém stavu, ale pro dlouhodobé používání je vhodnější ji usušit. Obzvláště pro sušení je vhodné mít celé rostliny, které se zavěsí na suchém místě. Po usušení je vhodné tělo rostliny skladovat v plátěném pytli na suchém místě nebo kopřivy zamrazit. Ačkoliv kopřiva roste téměř celý rok, nejvhodnější jsou mladé výhonky, které lze sbírat do konce dubna. Dospělé rostliny mohou překvapit svojí výškou, která může být i přes 2 metry.