Využijte sezónu sladkého a zdravého ovoce kaki a vychutnejte si ho v jednoduchých a rychlých receptech. Kaki Persimon Bouquet je oblíbené díky své plné šťavnaté chuti a snadné úpravě. Nemá totiž pecky a nemusí se loupat. Připravte si známá jídla z netradičního ovoce, na které nepotřebujete mnoho ingrediencí ani času na přípravu.
Kaki, které dozrálo ve slunném Španělsku, dodá sladkou exotickou příchuť jednoduchému smoothie, křehkému koláči, kuřecím kouskům s čatní a tvarohovým pohárům.
Smoothie s kaki
Tohle smoothie má plnou sladkou chuť a spoustu vitamínů. Hotové je během chviličky a potěší vás u snídaně nebo při svačině. Na 4 sklenice potřebujete:
4 kaki Persimon Bouquet
2 manga
400 ml kokosového mléka
½ lžičky mleté skořice
Kaki oloupejte a dejte do mixéru. Přidejte oloupané a na kousky nakrájené mango. Do mixovací nádoby nalejte kokosové mléko, přidejte mletou skořici a důkladně rozmixujte. Hotové smoothie ihned podávejte.
Křehký koláč a kaki
Moučník s kaki rozzáří sváteční tabuli a vykouzlí úsměv na rtech rodině i hostům. Jeho příprava vám zabere zhruba 40 minut – stejně jako jeho pečení. Potřebovat na něj budete kulatou formu a tyto ingredience:
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
80 g cukru
1 vejce
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
2 kaki Persimon Bouquet
1 vejce
1 lžíci škrobu
150 g moučkového cukru
Do mísy nasypte mouku spolu s cukrem a citronovou kůrou. Přidejte pokrájené změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte do chladu. Kaki oloupejte a poté rozmixujte. Do misky vyklopte tvaroh. Přidejte kaki, vejce, moučkový cukr a škrob. Vše důkladně prošlehejte. Vychladlé těsto vyválejte a přendejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Vytvarujte okraje a přebytečné těsto odřízněte nebo zahněte dovnitř. Přidejte náplň, uhlaďte ji a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 40 minut. Poté můžete koláč dozdobit ovocem podle chuti a kousky čokolády.
Kuřecí kousky s čatní z kaki
Netradiční kaki čatní vykouzlí z nudného oběda skvělou gurmánskou záležitost. Jeho příprava je navíc velmi snadná a rychlá. Na 4 porce si připravte:
600 g kuřecích prsních řízků
2 lžičky koření na kuře
olej
sůl, pepř
Na čatní:
2 kaki Persimon Bouquet
1 šalotku
1 lžíci olivového oleje
100 ml bílého vína
špetku mletého chilli
sůl, pepř
Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Šalotku nasekejte nadrobno. V rendlíku zahřejte olej a nechte na něm zesklovatět šalotku. Přidejte nakrájené kaki a přilejte víno. Směs vařte asi 20 minut. Když je tekutina zredukovaná, přidejte chilli, špetku soli, pepře a směs promíchejte. Maso nakrájejte na filety a naklepejte. Osolte, opepřete a posypte kořením. Plátky masa opečte na oleji dozlatova. Podávejte s čatní a přílohou podle chuti.
Tvarohové poháry s kaki
Dobrotu našeho dětství – tvarohový pohár – lze jednoduše vyrobit doma. Zabere to zhruba 40 minut a díky kaki dostane pohár ještě lepší chuť. Na 4 poháry potřebujete:
400 g měkkého tvarohu
200 g tmavé čokolády
1 lžíci másla
4 kaki Persimon Bouquet
150 g mandlových sušenek
Sušenky rozdrťte, kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Část kaki nechte stranou na zdobení. Větší část rozmixujte na pyré. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Vmíchejte do ní máslo. Připravte si poháry nebo misky. Rozdělte do nich čokoládu. Poté přidejte prošlehaný tvaroh. Nalejte pyré z kaki a pak přidejte nadrcené sušenky. Nakonec pyré dozdobte kousky kaki. Podávejte vychlazené.