Tuřín a jeho pěstování

Tuřín a jeho pěstování

Tuřín je marketingově zatím neobjevená potravina. Zatím je poměrně levný. V současnosti hodně opomíjený. Co to vlastně je?

Tuřín

Tuřín, je nazýván taktéž Kolník, botanicky brukev řepka tuřín. Na Slovensku se jmenuje Kvaka. Na Moravě kvak. Jde o kořenovou zeleninu a krmnou plodinu. Je to zelenina příbuzná vodnice.
Vznikla jako křížením vodnice a hlávkového zelí. Po Evropě se rozšiřuje od roku 1620. Chuťově lepší jsou žlutomasé odrůdy.

Tuřín jako zdravá zelenina

Obsahuje 90 % vody. Je to ideální dietní potravina. Obsahuje silice, je protizánětlivý, podporuje peristaltiku střev.

Obsahuje:
- vitamíny B, C.
- draslík, sodík,
- vápník, fosfor, železo a stopové prvky a hodně vlákniny.

Využití tuřínu v kuchyni

Nejčastěji se z tuřínu vaří polévka. Je ale i výborný zapékaný, vařený s mrkví a jablky, případně nadívaný. Dá se i nakládat do octové zálivky. V současné době jsou stále zajímavější dříve opomíjené dietní potraviny. Z tuřínu jsou i výborné a zdravé hranolky.

Recept na plněný tuřín:

Vnitřek tuřínu se vybere. Pak se naplní se rýží, s natvrdo nakrájenými vejci a osmaženou cibulkou, kouskem zázvoru. Zapeče na 20 minut se v troubě. A pak se podává se.

Tuřín recept

Pěstování tuřínu

Chcete si jej sami vypěstovat? Není to tak složité. Nemá rád čerstvě vyhnojenou půdu, nevadí mu mráz, vadí mu nedostatek vody. Vysévá se v dubnu, 35 cm od sebe. Pěstuje se proto ve vyšších polohách.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Oregáno
Dělená strava
RAW večeře