Zeleninové šťávy jsou zdrojem potřebných enzymů, jelikož se zpracovávají čerstvé a nedusí se. Kdo chce zdravě žít, měl by do jídelníčků zeleninové šťávy rozhodně zařadit.
Dbát by člověk měl především na kvalitu zeleninových šťáv a dopřávat si je raději vlastní, po domácku vyrobené, než z obchodu a s barvivy. Slazeným džusům a jiným nektarům, dejte pro změnu STOP a snažte se sami přičinit o vaše pevnější zdraví.
Způsob, kterým zeleninu opracujeme, je velmi důležitý
Výrazně se při zpracování zeleninových, ale i ovocných šťáv podílí odšťavňovač. Šťávu z něj je však potřeba vypít, co možná nejdříve. Jen tak tělo dostává přísun vitamínů. Jelikož zeleninu po procesu odšťavnění nechrání slupka, rychle na vzduchu oxiduje a ztrácí řadu výživných látek. Výhodou těchto připravených šťáv je fakt, že nezatěžují trávicí trakt. Organismus je rychle stráví. Pozor však na vlákninu, která nám zůstává v odšťavňovači. Klidně si dovolte vyjíst zbytek z odšťavňovače do misky. Přišli byste tím o cennou složku, která napomáhá formovat stolici.
Dopřejte si to, co máte rádi
Pokud někdo nemá rád ryze zeleninu, nemusí se bát kombinace zelenina s ovocem. Jestli už teď víte, že je pro vás chutnější mrkev s jablkem, klidně si udělejte tuto šťávu. Výbornými antioxidanty jsou dále i zeleninové šťávy s řepou, celerem a jiným druhem zeleniny. Někdo rád rajčata, jiný zase okurku.
Zeleninové šťávy se připravují za čerstva, tedy anglickým výrazem fresh. Kdo si tak chce přijít na své, může si najít recept, který mu sedne přímo na míru a jeho konkrétní problém. Jednotlivé fresh nápoje se tak připravují za účelem očistit játra, ledviny nebo pleť. Populární záležitostí se tak stala raw strava, ze které čerstvost přímo sálá. Šťáva z okurek je močopudná, z těla vyplaví rychleji škodliviny. Mrkev, celer, petržel a špenát jsou zase bohatým zdrojem draslíku. Celer je i zdrojem